Matlagning på het metal ursprunget till vår moderna matlagning

Crêpe och galetter

Ordet crêpe kommer från det latinskt ordet Crispus vilket betyder frasigt.

Crêpe från världen alla hörn

Säg crêpes – och de flesta tänker på en ihoprullad pannkaka fylld med något gott. Lägg till ordet Suzette och det blir med en gång en söt efterrätt från Frankrike. 1895 arbetade kocken Henri Charpentier på Café de Paris i Monaco, där hans uppgift var att göra crepe till en viktig rätt på den fina restaurangen. En kväll åt Prinsen av Wales på Café de Paris och begärde en lyxig efterrätt med crepe. I ett ögonblick av inspiration bestämde Charpentier att lägga lite apelsin och en skvätt brandy på en crepe som han sedan tände på, flamberade. Den världsberömda Crepe Suzette föddes, och fick namnet efter prinsens middaggäst den kvällen, och det blev "världens mest kända crêpe". Men det är inte hela sanningen. Det finns nämligen matiga galetter och efterrättscrêpes. Crêpes och galetter härrör från Mellanöstern och kom till Frankrike med korsriddarna någon gång under medeltiden. I Bretagne tog folket till sig sedvänjan, och har under århundradena vidareutvecklat rätterna. Galetterna är verkligen snabbmat, men mycket nyttigare.

I Bretagne avnjuter man helst sin galette med ett glas torr cider. Numera behöver man inte åka till Bretagne för att avnjuta dessa läckerheter. Crêperierna är på stark frammarsch och på många restauranger och kaféer finns dessa läckra rätter på menyn. Crêpejärnen blir allt vanligare bland restaurangernas maskinarsenal och det kulinariska utbudet ger oss nya smakupplevelser. Crêpe är för fransmannen som pizza för italienaren men inte som pannkakan för svensken.

De flesta länder har någon rätt som är rund och tillagas på ungefär samma sätt som crêpe. Blini från Ryssland, tortillas från Mexiko, filloa från Portugal, naleśnik från Polen, ohukainen från Finland, briks från Tunisien, beghrirs från Marocko, ingera från det Etiopiska/Eritrianska köket, chapatis från Indien och varför inte både mjukt och hårt tunnbröd från Norden... Vår värld är allt bra liten. Rismjöl, teff, majsmjöl, bovete, dinkel, vetemjöl… benämningarna på rätterna är många, mjölsorterna likaså, storlekarna varierar men de flesta är runda ändå.