Från att ha lagat crêpe och galetter på plåt över öppen eld till mänder av...

...varianter

..att laga mat på het häll

en gång i tiden

På 30 000 år gamla slipverktyg har man hittat stärkelsekorn vilket tyder på att kockar från stenåldern utvann mjöl ur kaveldun och ormbunksväxter - blandat med vatten och bakat på en hett smörjat berg. Resultatet kan ha likhet med en skeppsskorpa eller moderna crepe, eler liknande som bakas på varm plåt.

Under århundrader har galetterna gjorda av bovetemjöl varit basföda i Bretagne

Galette till frukost

En galette eller närmare bestämt en bretonisk galette, beskrivs ofta som den franska versionen av pizza. Skillnaden är smakmässigt stor. Har du inte testat börja med en galette med ost, ägg och skinka, du kommer att bli frälst.

Rouleaux de crêpes eller crêperullar.

Söta o matiga crêpesrullar

Enkelt rullar du en crêpe, både av söta som matiga crêpes, med vad du tycker passar för stunden. Crêprulle med mörk chokladkräm ett perfekt bakelse till kaffet. På bilden en riktig höjdare med sallad, lax och en smarrig passande kräm.

mattis elementum sapien pretium tellus

Spetscrêpes - Crêpekonst

Crêpes Dentelles kan formas presis hur som helst. Genom att låta det gå en stund mellan spritsningarna får man varianter av färgen på crêpen. Använd en spritspåse eller speciel plastflaska med en eller flera pipar.